Tom Iversjö ny arbetsmiljöchef på Heidelberg Materials

Tom Iversjö är ny arbetsmiljöchef på Heidelberg Materials Cement Sverige sedan juli 2023.

Tom kommer närmast från SweProd, ett industriellt grafiskt tryckeri, där han arbetade som produktionschef – en roll som innehöll många delar. Bland annat var han arbetsmiljöansvarig, något som han nu i stället ska fokusera helhjärtat på.

SweProd är mycket mindre än Heidelberg Materials. Därför fick jag bära flera hattar där. Nu ska jag koncentrera mig på att utveckla arbetsmiljöarbetet något som jag redan märkt att Heidelberg Materials satsar mycket på, säger Tom.

Goda möjligheter att påverka

Det var verksamhetens storlek som lockade när Tom blev kontaktad innan sommaren och tillfrågad om han ville bli arbetsmiljöchef för Heidelberg Materials Cement Sverige, men det fanns andra skäl också:

Det var ju smickrande att få frågan såklart, men det som verkligen fick mig att bestämma mig för jobbet är möjligheten att påverka och att det finns goda resurser för att utveckla arbetsmiljöarbetet. Är det något jag tycker om så är det att driva förändringsarbete och att coacha människor i det arbetet.

Från Riga till Stockholm

Under de tre månader som Tom varit inom företaget har han hunnit med mycket, bland annat har han besökt en hälso- och säkerhetskonferens i Riga dit alla arbetsmiljöchefer inom Heidelberg Materials Northern Europe var inbjuda.

Det var fantastiskt att träffa alla. Om inte förr märkte jag då vilket fokus det är på hälso- och säkerhetsarbetet inom koncernen, speciellt i arbetet med Zero Harm 2030, förklarar Tom.

Idag när vi träffas har han precis varit på studiebesök på cementdepån i Stockholm för att lära känna den miljön också. Vanligen är han placerad på fabriken i Slite som är hans huvudfokus just nu.

Formellt blir jag inte ansvarig för depåernas arbetsmiljö förrän 1 oktober. Fram till dess har jag fullt upp med att lära mig Slitefabriken och rutinerna där. Jag håller också på att planera hälsa- och säkerhetsveckan som går av stapeln vecka 41.

Hälsa och säkerhetsvecka 2023

Under hälsa och säkerhetsveckan ska man bland annat gå igenom och repetera hjärt- och lungräddning (HLR), nödutrymningsvägar samt 5S-metoden (sortera, systematisera, städa/skick, standardisera och se till/sköt om).

Under samma vecka kommer det också vara en dedikerad dag för de fasta entreprenörerna – de som alltid arbetar inom fabriksområdet - och repetera LOTOTO (Lock out, tag out, try out) samt vad som gäller kring skyddsutrustning (PPE).

Efter det ska jag formulera klart min vision som handlar om att öka proaktiviteten inom arbetsmiljöområdet, så att vi använder alla våra verktyg i det förebyggande arbetet. Något jag verkligen ser fram emot.

Mer om hälsa och säkerhet