Stenig mark med spridda små växter och mossa i förgrunden. I bakgrunden syns vindkraftverk vid horisonten och en skogskant under en delvis molnig himmel.

Alvarmark på Smöjen

Smöjen – skapandet av alvarmark

Om projektet

Vid brytning av huvudråvaran till cement, kalksten, påverkas flora och fauna när ny mark tas i anspråk. Heidelberg Materials arbetar för att den biologiska mångfalden ska påverkas så lite som möjligt och har därför valt att arbeta med ekologisk kompensation.

Ekologisk kompensation används när exploatering av mark orsakar skador på värdefulla livsmiljöer för arter. Syftet är att minska den totala negativa påverkan på biologisk mångfald och i bästa fall få en netto-vinst, det vill säga ökade värden.

Smöjen på nordöstra Gotland är ett gammalt brytområde där åtgärder för restaurering av naturvärden pågår. Här finns förutsättningar för naturmiljöer liknande de som försvinner vid brytningen på Filehajdar vid Heidelberg Materials cementfabrik i Slite.

Våra åtgärder och effekterna för biologisk mångfald?

Utgångsläget var en grusad yta med delvis blottlagd berghäll och låga värden för biologisk mångfald. I delar av området har viss växtlighet börjat etablera sig men utvecklingen går mycket långsamt.

  • Diken och nivåskillnader jämnas ut i syfte att skapa fuktstråk som påskyndar utvecklingen av högre vegetation med buskar och träd. Det ger vindskydd och mer skyddade mikroklimat med varma gläntor och värdefulla bryn som gynnar många arter.
  • Områden där markvegetation har etablerats, till exempel vid bergskanterna, lämnas för naturlig utveckling. Likaså lämnas områden där frostfenomen har skapat polygonliknande mönster som ger mikroklimat och underlättar för etablering av arter.
  • För att påskynda skapandet av en alvarmiljö har jordmassor från Filehajdar strösslats ut. I massorna finns rätt frösammansättning som gör att vegetation med lågväxt och artrik flora som gynnar till exempel Apollofjäril och vildbin kan etableras på Smöjen.

Hänsynshierarkin

Heidelberg Materials arbete med biologisk mångfald utgår ifrån en systematik som baseras på ett vedertaget ramverk, Hänsynshierarkin (se bild i galleri).

Hänsynshierarkin går ut på att söka lösningar utifrån fyra steg:

  1. undvika
  2. minimera
  3. restaurera
  4. kompensera.

Ekologisk kompensation är det sista steget i hänsynshierarkin och innebär att väga upp för förlorade naturvärden efter det att lösningar enligt de tre andra stegen vidtagits.

Kargt alvarlandskap med spridda låga växter och mossor på stenig mark i förgrunden. I bakgrunden syns en stenmur, några buskar och vindkraftverk under en delvis molnig himmel.

Alvarmark Smöjen. Området innan åtgärder för biologisk mångfald påbörjades.

Stenig mark med spridda små växter och mossa i förgrunden. I bakgrunden syns vindkraftverk vid horisonten och en skogskant under en delvis molnig himmel.

Smöjen – alvarmark i Slite. Exempel på jordmassor från Filehajdar som strösslats ut. I massorna finns rätt frösammansättning som gör att vegetation med lågväxt och artrik flora som gynnar till exempel Apollofjäril och vildbin kan etableras på Smöjen.

En ensam lila blomma växer i mitten av ett grått, rutmönstrat område med vegetation i bakgrunden.

Smöjen – alvarmark i Slite. Exempel på polygonliknande mönster som ger mikroklimat och underlättar för etablering av arter.

Öppen alvarmark med spridda små träd och buskar, omgiven av en skogslinje i bakgrunden under en blå himmel med vita moln. Ett vindkraftverk syns delvis på vänster sida av bilden.

Smöjen – alvarmark vid Slite. Här ser vi exempel på hur jordmassor från Filehajdar strösslats ut. I massorna finns rätt frösammansättning som gör att vegetation med lågväxt och artrik flora som gynnar till exempel Apollofjäril och vildbin kan etableras på Smöjen.

Landskap med vindkraftverk i bakgrunden, fält med stenar och låg växtlighet i förgrunden, samt en ensam buske till vänster. Solig dag med spridda moln på himlen.

Smöjen Alvarmark. Bilderna visar 1 år efter åtgärd har bl.a arter som blåeld och gulreseda etablerat sig.

Stenig mark med spridda växter, främst gula och lila blommor, under en molnig himmel. En vindkraftverk står i bakgrunden till vänster, omgiven av skogskant.

Smöjen alvarmark. Bilderna visar 1 år efter åtgärd har bl.a arter som blåeld och gulreseda etablerat sig

Stapeldiagram som visar steg för att minska påverkan på biologisk mångfald: Skada (S, orange stapel), Undvika (U, ljusgrön), Minimera (M, grön), Restaurera (R, mörkgrön) och Kompensera (K, mörkgrön). "Fullständig kompensation 'No Net Loss'" innebär balans, medan "Positiv nettoeffekt" överstiger ursprungligt värde. Pilar visar rörelse från skada till förbättring. Legenden förklarar varje åtgärd.

Illustration av hänsynshierarkin.