José Aguirre Castillo, civilingenjör

José Aguirre Castillo, civilingenjör i kemiteknik

José - en processingenjör som doktorerar

Hej José! Kan du berätta lite om dig själv?

Jag föddes i Nicaragua och flyttade till Stockholm när jag var 13 år. Jag läste till civilingenjör i kemiteknik i Uppsala och flyttade efter utbildningen till Gotland. För åtta år sedan började jag jobba på Heidelberg Materials (då: Cementa) som laboratorieingenjör. År 2018 gick jag över i tjänsten som processingenjör, som är min nuvarande tjänst på laboratoriet. 

Vad innebär ditt arbete?

I mitt arbete som processingenjör har jag hand om mikroskopi-analyser av cementklinker och kvantitativa XRD-metoder. Sedan en tid doktorerar jag också vid Umeå Universitet vid sidan av jobbet inom samma område som mitt arbete - en möjlighet som Heidelberg Materials erbjuder. Forskningen pågår inom ramen för CemZero-projektet, som undersöker en innovativ metod för framtida cementtillverkning - nämligen elektrifiering av processen genom användning av elektrisk plasma istället för dagens bränsledrivna förbränning.

Hur kan en vanlig dag se ut för dig?

Jag går igenom olika prover och gör analyser. Sedan är jag inblandad i en del projekt och uppdrag som beställs av bolagets cementfabriker runt om i Sverige och Norge. Just nu håller jag på med en del utveckling av våra XRD-analyser. 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att jag får möjlighet att vara med och utveckla, ta mycket eget ansvar över mina arbetsuppgifter och att vara med i projekt som gör skillnad. 

Vad är viktiga egenskaper för att trivas i din roll?

Att vara social och ha lätt för att jobba med människor, då arbetet grundar sig i mycket teamarbete men också att vara ansvarstagande och visa framfötterna samt ha ett intresse för industriarbete.  

Vad är det bästa med att arbeta på Heidelberg Materials?

Att ”det lilla man gör” påverkar mesta delen av cementet som används i infrastrukturprojekt i hela Sverige. Jag gillar också att företaget fortsätter utveckla sina miljöanpassade fabriker och att man ständigt lär sig nya saker.

En person vid ett skrivbord med dator.

Vi strävar efter att erbjuda intressanta karriärvägar och goda arbetsvillkor.

Medarbetarutveckling