evoZero

Tranemo Prefab tar steget mot nettonoll-betong tillsammans med Heidelberg Materials

Betongelementstillverkaren Tranemo Prefab har skrivit ett avtal med Heidelberg Materials om det unika cementet evoZero från Brevik i Norge.

evoZero är det första cementet i världen som produceras med tekniken för koldioxidinfångning (CCS), vilket innebär att koldioxid avlägsnas från produktionsprocessen. Cementets kvalitet blir oförändrad och fungerar därmed för alla användningsområden. Med evoZero är det möjligt att bygga med betong utan klimatavtryck.

Tranemo Prefab har funnits i över 100 är och är en av de större arbetsgivarna på orten i södra Västergötland. En specialitet är produktion av balkonger.

Johan Kettil, vd Tranemo Prefab

– Tranemo Prefab vill ligga i täten och följa med i utvecklingen och därför är detta ett naturligt steg för oss. Med evoZero kan vi nå våra egna klimatmål och samtidigt bidra till framdriften i den svenska betongbranschens färdplan, säger vd Johan Kettil.
 

Bibehållen prestanda med evoZero

Johan Kettil berättar att företaget sedan länge arbetar med alternativa bindemedel och inblandning av bland annat slagg i betongen för att få ner koldioxidutsläppen. Reglerna sätter dock gränser för hur mycket inblandning man kan göra. Det handlar dels om påverkan på prestandan. 

– Med evoZero blir det möjligt att ha kvar betongens alla goda egenskaper och samtidigt bygga så klimatanpassat som möjligt. Det blir ett viktigt komplement till vårt pågående arbete, säger Johan Kettil och tillägger:

– Nu hoppas jag att vi har framsynta kunder som kommer att vilja beställa betongelement med minimalt klimatavtryck från oss.

Mikael Odlöw

Vice Försäljningschef

evozero

evoZero® – cementprodukter som gör det möjligt att bygga med betong med noll nettoutsläpp.

Mer om evoZero
Betonggjutning i Tranemo Prefabs fabrik

Betonggjutning i Tranemo Prefabs fabrik (1).

Montering i Tranemo Prefabs fabrik

Montering i Tranemo Prefabs fabrik (2).