Nya cementsäckar med återvunnen plast

Skövdefabriken har tagit fram nya cementsäckar med lägre klimatpåverkan.

Den största delen cement som produceras i Skövdefabriken transporteras som bulkvara på lastbil. Men mellan åtta och tio procent förpackas i 20- och 25-kilossäckar. Denna cement, som framför allt handlas av privatkonsumenter, kommer nu att packas i nya plastsäckar som består av 50 procent återvunnen plast. 

Tomas Hermansson och Malin Eriksson med nya cementsäckar

– Vi har jobbat ett år ungefär med att testa och få fram en förpackning med så hög andel återvunnen plast som möjligt. Den nya förpackningen motsvarar våra kvalitetskrav och fungerar både i vår produktion och hos slutanvändarna, säger Tomas Hermansson, arbetsledare vid packeriet.

Plast bättre än papper

Cementa använde tidigare papperssäckar, men sedan början av 2016 består cementsäckarna av plast. Malin Eriksson arbetar med utvärdering och inköp av Cementas förpackningar:

 – För oss blev steget från papper till plast en klimatvinst, eftersom plast förlänger hållbarheten för cement. Plastsäckar minskar risken att något måste kasseras om säcken exempelvis blir utsatt för fukt. Dessutom minskar svinnet eftersom cement inte fastnar lika lätt i en plastsäck när man tömmer den jämfört med en papperssäck som har många flikar. 

På sikt hoppas de kunna öka andelen återvunnen plast i just dessa förpackningar. Skövdefabriken fortsätter också att titta på andra förpackningar och material som kan bidra till en minskad klimatpåverkan.