Livsviktig kunskap om hjärt-och lungräddning

Sedan 2014 har alla 230 medarbetare på Slitefabriken utbildats i hjärt- och lungräddning, HLR, och hur man använder de sex hjärtstartarmaskinerna som finns på fabriksområdet.

Eldsjälarna bakom initiativet heter Bert Karlsson och Göran Lindahl, två trotjänare på Cementa med 50 respektive 47 års erfarenhet från Slitefabriken. Båda har tidigare varit deltidsbrandmän och har därför gedigen kunskap i första hjälpen och HLR. 

Bert Karlsson och Göran Lindahl vid Coop i Slite

Bert och Göran började utbilda alla sina kollegor i HLR tillsammans med företagshälsovården efter att de certifierat sig som instruktörer. Något som redan räddat två liv. I februari i år fick en medarbetare hjärtstopp och föll ihop på Slitefabriken. I 20 minuter höll kollegorna igång kollegans hjärta med hjälp av HLR och hjärtstartare, innan ambulanspersonal tog över. Tack vare ett snabbt och korrekt ingripande av kollegorna räddades mannens liv.

”Vid hjärtstopp handlar allt om att få hjälp snabbt. Alla på skiftet skötte det perfekt”, säger Magnus Buskas, sjuksköterska på företagshälsovården på Slitefabriken. ”Hela larmkedjan fungerade och de började med HLR direkt. De larmade och hämtade hjärtstartarmaskinen i väntan på ambulansen”.

Utbildar andra företag

Ryktet om Slitefabrikens kunskap i HLR har spridit sig. Det började med att Coop Konsum i Slite hörde av sig till Göran Lindahl som gärna ställde upp och lärde ut HLR. 

Bert och Göran har sedan dess hjälpt flera företag på sin fritid, såsom Gisab, Janstis, Gutarnas Hembyggtjänst, Pon Cat, Kidde Brandskydd, AHT och Ica Slite. Totalt har runt 70 personer nu denna livräddande kunskap på ön och på Coop Konsum i Slite hänger numera också Görans hjärtstartare, redo för användning om olyckan är framme.