Enduro-tjejer bjuder på show i tuff terräng

I helgen vann Elvira Auvinen och Elin Ek Johnsson sina respektive klasser i deltävling 4 av Swedish Youth Enduro Championship som gick i Skövde. Cementa är stolta sponsorer av damklasserna där unga tjejer tävlar inom Endurosporten. En av specialsträckorna gick i brottet vid Skövdefabriken.

– För oss är det viktigt att lyfta tjejidrotten – därför sponsrar vi tjejerna i ungdomsklasserna i Enduro för andra året i rad. På så sätt lyfter vi inte bara tjejidrotten, vi skapar också större intresse för motorsport bland unga tjejer”, säger hälsa- och säkerhetschefen Magnus Persson på Cementa i Skövde.

Tävlingen kördes i två klasser, USM D1 för tjejer i åldrarna 12 till 16 år. Samt USM D2, 13 till 18 år. Trettonåriga Elvira Auvinen som kör för FMCK Skövde vann USM D1. Hon kör en Husqvarna, 85 kubik och är nöjd med sin körning.

1:a Elvira Auvinen, FMCK Skövde, USM D1 Swedish Youth Enduro Championship

Hur känns det att vinna en sådan här tävling Elvira?

– Det känns bra och roligt. Jag tittade på VM när det gick i Skövde, det var därför jag började med den här sporten. Nu har jag kört Enduro i fyra år.

Vad ska du göra för prispengarna?

– Jag ska spara dem till någonting kul.

Tvåa blev Tuva Sahlin Palmstedt, 14 år, Lidköpings MCK. Meja Flygare, 15 år, AMF Södertälje blev trea i loppet.

Morfars motorsportintresse inspirerade Elin    

I klassen USM D2 tog Elin Ek Johansson, 18 år hem segern. Hon tävlar för FMCK Hässleholm och kör en Sherco 125 kubik. Elins morfar sysslade med motorsport vilket inspirerade Elin till att börja med enduro. Nu har hon kört i fyra år.

Vad ska du göra för prispengarna Elin?

– Det var verkligen kul att vinna de här pengarna. Jag ska bjuda närmaste anhöriga och de som hjälper till att göra detta möjligt på något kul.

1:a Elin Ek Johansson, FMCK Hässleholm, USM D2 Swedish Youth Enduro Championship

Tvåa i loppet blev Vilma Norlander, 15 år, Kullings MS och trea Wilma Bengtsson, 14 år, FMCK Hässleholm.

Prispengarna om 10 000 kronor per tävling fördelas enligt följande:
1:a pris 5 000 kronor 
2:a pris 3 000 kronor
3:e pris 2 000 kronor