Fixfabriksområdet i populära Majorna, inte långt från foten av Älvsborgsbron, är ett av många aktuella byggprojekt i Göteborg just nu.

Biobetong minskar klimatavtrycket i Majorna

I HSB:s nya kvarter Spanjoletten i Fixfabriksområdet i Göteborg används klimatförbättrad betong i bjälklagen. ”På så sätt minskas koldioxidbelastningen med 39 procent för dessa bjälklagselement,” säger Robert Aldeborg, ansvarig säljare på Abetong som levererat de prefabricerade elementen.

Från fabriksområde till attraktiva bostäder. Fixfabriksområdet i populära Majorna, inte långt från foten av Älvsborgsbron, är ett av många aktuella byggprojekt i Göteborg just nu.

En av aktörerna här är HSB som bygger två kvarter i området: Sannaparken och Spanjoletten med 275 bostäder. Totalt omfattar detaljplanen runt 500 nya lägenheter i en levande blandstad med både boende och verksamheter i nya och bevarade byggnader som ska ge karaktär åt området.

I Fixfabrikenområdet i Majorna i Göteborg växer det nu upp en ny blandstad. I ett av kvarteren bygger HSB med klimatförbättrad betong i bjälklagen. Foto: HSB.

Kombinerar gammalt och modernt

Ett kännetecken för området är ”spetstornen” på 13–14 våningar som höjer sig över den andra bebyggelsen på fyra-fem våningar.

– Det har pratats länge om bostäder i Fixfabrikenområdet. Nu växer det upp en ny stadsdel som kombinerar det moderna och det gamla på ett fint sätt, säger Robert Aldeborg, ansvarig säljare på Abetong som levererat betongelement till HSB:s Spanjolettenkvarter, med NCC som huvudentreprenör.

Robert Aldeborg, ansvarig säljare på Abetong.

I samråd med NCC tog Abetong tog fram en lösning med prefabricerade stomelement till Spanjoletten.

– De prefabricerade betongelementen sparar tid i byggprocessen eftersom det bara är att montera upp dem färdiga på plats, säger Robert Aldeborg.

En del av elementen levererades även som ”halvprefab” som NCC får kompletteringsarmera och gjuta på plats. Detta för att hålla ner vikten på elementen. Plattbärlagen som bjälklagselement är ett exempel.

– Vi måste ofta anpassa oss efter logistiken på en trång byggarbetsplats mitt i en stadsmiljö samt till tornkranar som oftast har mindre lyftkapacitet, säger han.

Koldioxidbelastningen minskar med 39 procent

Robert Aldeborg framhåller en annan egenskap med Abetongs lösning i Spanjoletten: att använda klimatförbättrad betong där det är möjligt. Företaget kallar sin klimatförbättrade produkt Biobetong, och tillhandahåller bland annat innerväggar, fasadelement, plattbärlag och balkonger i denna betongkvalitet.

Sådana produkter och lösningar blir allt viktigare i byggbranschen eftersom fastighetsägare, byggherrar och byggentreprenörer ofta har ambitiösa klimatmål som de vill leva upp till.

– I fallet Spanjoletten har vi använt plattbärlag till bjälklaget med vår Biobetong med inblandning av slagg från stålproduktion. Det är Cementa som har försett oss med slaggen, säger han.  

– Tack vare den klimatförbättrade betongen kunde vi minska koldioxidbelastningen med 39 procent i bjälklagselementen. Det innebär 19 procent på totalen av våra betongelement i projektet, tillägger Robert Aldeborg.

 

Mikael Odlöw

Vice Försäljningschef

Fixfabriken illustration 3D Göteborg Majorna Abetong NCC . Fixfabrikenområdet i Majorna i Göteborg, 3D illustration, HSB.

Bild 1 - foto HSB.jpg. I Fixfabrikenområdet i Majorna i Göteborg växer det nu upp en ny blandstad. I ett av kvarteren bygger HSB med klimatförbättrad betong i bjälklagen. Foto: HSB.