Multicem viktigt klimatval när ny stadsdel tar form i Spånga

 Positivt både för miljön och plånboken. När en ny stadsdel i Stockholm ska byggas föll valet på Multicem, ett klimatanpassat alternativ till traditionella material.

 

Industriområdet i Bromsten i nordvästra Stockholm ska förvandlas till en ny stadsdel med bland annat bostäder, förskola och park. För att göra detta möjligt måste den å som rinner genom området breddas och bebyggelsen bindas ihop med hjälp av nya gator och gång- och cykelvägar.

Helt ny infrastruktur

Det nya området heter Bromstensstaden. Ett av kvarteren får en helt ny infrastruktur i form av nya vatten- och avloppsledningar, vägbroar och gångbroar. Dessutom ska gator, grönytor och en lekplats anläggas. Projektet startade i fjol och arbetena utförs av Peab på uppdrag av Stockholms stad. Uppdraget beräknas vara färdigt hösten 2024.

För att det nya området ska bli så säkert och hållbart som möjligt krävs ett omfattande arbete med markstabilisering och markförstärkning.

Markförstärkning med cementpelare

– Delar av området byggs ovanpå en gammal sjöbotten där det finns lera ner till 20 – 25 meters djup, säger Joakim Birgersson, platschef på Dmixab, som är en underentreprenör till Peab.

Dmixab har lång erfarenhet av att arbeta med markförstärkning med cementpelare. Projektet i Bromsten är ovanligt stort volymmässigt och omfattar en miljon meter pelare. 

Joakim Birgersson, Dmixab

– Vi har mycket goda erfarenheter av att jobba med Multicem. För ett par år sedan installerade vi 45 000 Multicempelare med en total längd på 700 000 meter i området Vega i Haninge, säger Joakim Birgersson.

Multicem klimatanpassat val

Han lyfter framför allt fram den stora miljövinsten, Multicem är ett mycket mer klimatanpassat alternativ än både traditionella kalkcementpelare och KCE-pelare. Beräkningar har visat att koldioxidbelastningen för Multicem är 70 procent lägre jämfört med traditionella material. En annan fördel är Multicems goda stabiliseringsegenskaper. 

– Våra erfarenheter från projektet i Vega visade att Multicem är ett mycket bra alternativ till denna typ av markförstärkning både för konstruktionen, miljön och ekonomin, säger Joakim Birgersson.

Ytterligare en miljöfördel med denna typ av grundläggning är att metoden innebär stabilisering av befintliga massor vilket gör att man undviker transporter av material till och från området.  

Text: Ylva Carlsson

Fakta om Multicem 

Hur funkar det? 

Multicem - vid markstabilisering och som binde­medel i asfalt.

Multicem

Ladda ner

Multicem

Multicem ger upp till 70 procent lägre koldioxid­belastning än traditionella material.

Mer om Multicem