Kalcinerad lera utvärderas som ersättningsmaterial i cement

Framtidsspaning är en del av jobbet för Mikael Westerholm som jobbar med framtida cementprodukter som uppfyller både höga krav på prestanda såväl som låg klimatpåverkan.

– Vi befinner oss i en tidig fas med att utvärdera kalcinerade lera – ett råmaterial som vi tar från en täkt i Estland. Vi letar ständigt efter nya material, och dessutom är vi tvungna att finna alternativ för att ersätta flygaskan där tillgången minskar stadigt, säger Mikael Westerholm, projektledare på Cementa.

Flygaska och slagg är exempel på material som ersatt vissa andelar av klinker i cement under många decennier. De kallas med ett samlingsnamn för SCM – supplementary cementitous material. Tidigare användes de som ett billigare råmaterial eftersom de i realiteten är biprodukter från andra industrier. Men i takt med att det kostar allt mer att släppa ut CO2 samt att det blir allt viktigare med låg klimatpåverkan vid tillverkning av cement och betong, så har dessa material blivit allt mer attraktiva då de inte genererar några ytterligare koldioxidutsläpp. På samma gång har efterfrågan på dem ökat. 

Även slaggvolymerna kommer att minska på sikt, och de volymer som finns är redan intecknade, säger Mikael Westerholm. 

Cementa Research utvärderar

Sedan sommaren 2021 har kalcinerad lera utvärderats som alternativt råmaterial hos Cementa. Den har en potential att ge en betydande minskning av koldioxiden från slutprodukten. Men först och främst behöver det göras en noggrann utvärdering av materialets användbarhet i praktiken, vilket har påbörjats vid Cementa Research i Slite.

Testning av nya bindemedel innebär bland annat att vi utvärderar olika fysikaliska egenskaper som hållfasthet, bindetid och temperaturutveckling, men även olika beständighetsegenskaper Vi har konstaterat att leran har potential och att den ger en god hållfasthet, säger Mikael Westerholm.

Han tillägger att ett huvudkriterium är att ett nytt material fungerar i de befintliga fabriksprocesserna, och att den nya cementprodukten går att tillverka i en tillräckligt stor volym och utan att kräva allt för omfattande investeringar. Samt att produkten fungerar väl ute hos betongproducenterna. 

Det vi strävar efter från Cementas håll är en bulkprodukt som går att använda på så många ställen och i så många tillämpningar som möjligt. 

Även puzzolaner testas

Utvärdering av SCM omfattar även kommersiella aspekter. Det är i dagsläget för tidigt för att säga om den kalcinerade leran har en given plats i cementproduktionen framåt. Parallellt med den kalcinerade leran utvärderas även isländska puzzolaner av vulkaniskt ursprung inom HeidelbergCement Northern Europe. 

Framtidsspaning är en del av mitt jobb. Vilka restmaterial kommer att finnas när, och i vilka volymer? Det vi vet är att vi måste minska CO2-avtrycket för cementet ännu mer och att tänka i nya banor är helt nödvändigt, säger Mikael Westerholm. 

Mikael Westerholm

Projektledare/Specialist betong