Därför är täkttillståndet i Slite avgörande för ett hållbart framtida samhällsbyggande

Den 30 september startar huvudförhandlingen i Mark- och miljödomstolen avseende förnyat täkttillstånd för de kalkstenstäkter som försörjer Cementas Slitefabrik med råvara. Täkttillståndet är en förutsättning för fortsatt tillgång på råmaterial, och är därmed också avgörande för försörjningen av inhemskt producerat cement till det framtida samhällsbyggandet i Sverige. 

I gotländska Slite finns en betydande kalkstensfyndighet som har en viktig, närmast avgörande roll för en tryggad framtida cementförsörjning i Sverige. Kalksten är huvudråvaran i cement som är nyckelkomponenten i betong. Betongen ger oss grunden i samhällsbärande funktioner som bostadsbyggande, infrastruktur, vattenförsörjning och avloppshantering, samt energiförsörjning.

Omfattande utredningar av konsekvenser

Domstolsförhandlingen kommer att behandla Cementas ansökan om förnyat täkttillstånd fram till 2041, efter att nuvarande tillstånd löper ut i november 2021. Ansökan grundar sig på omfattande utredningar kring effekter gällande bland annat grund- och ytvatten samt arter och naturtyper. I en framtida verksamhet åtar sig Cementa samtidigt att förstärka den lokala dricksvattensituationen genom att bistå med lagringskapacitet och ett tillhörande vattenreningsverk. Det innebär ett väsentligt tillskott av vatten på 300 000 kubikmeter årligen.

Efter att samtliga sidor framfört sina argument i domstolen kommer en dom att meddelas, troligtvis innan årsskiftet. Därefter kan en eventuell överklagan göras.

Starka skäl till fortsatt täkttillstånd och långsiktig cementtillverkning i Slite

Det finns flera skäl till att verksamheten i Slite bör få fortsatt täkttillstånd. Det handlar om både ekonomiska och miljömässiga perspektiv, men man bör också beakta den nationella försörjningstryggheten av vårt vanligaste byggmaterial, betong.

  • Den redan etablerade infrastrukturen vid verksamheten.
  • Områdets särskilt lämpliga kalksten.
  • Närheten mellan cementfabrik och kalkstensbrott som möjliggör korta transportvägar.
  • Fabriken är lokaliserad vid en större hamn som medger en mycket effektiv logistik av både insatsvaror och produkter.
  • Cementas ambition att bidra till Gotlands vattenförsörjning är ett av flera initiativ för att bidra till att lösa lokala utmaningar. 
  • Cementas tydligt uttalade ambitionen om att kunna leverera klimatneutrala produkter i linje med de svenska klimatmålen och Parisavtalet.

Behovet av hållbara och klimatneutrala byggmaterial

För att nå målet om ett hållbart framtida Sverige, där vi lyckas med klimatomställningen, vilar ett stort ansvar på industri och näringsliv. Cementa arbetar sedan länge aktivt med att fasa ut kol som energikälla och fabriken på Gotland har idag ersatt 60 procent av kolet med energiåtervunnet sorterat restmaterial. I Norden arbetar vi med teknikskiften i den absoluta framkanten, vilket ska leda oss till klimatneutrala produkter. 

Hållbart cement ligger till grund för en klimatneutral betong. I samband med stora infrastrukturprojekt som Västlänken och Förbifart Stockholm, byggplaner på 600 000 nya bostäder och en utbyggd tunnelbana samt omställningen till förnybar energiproduktion är behovet av klimatneutral betong centralt. 

Ska svensk cementindustri fortsätta utvecklas och ligga i global framkant krävs att Slitefabriken har långsiktiga förutsättningar. Tillgången till kalksten i Slite är avgörande i detta. Idag försörjer Slitefabriken det svenska samhällsbyggandet med cement till 60 %. För att behålla en tryggad inhemsk försörjning av cement och betong krävs en fortsatt tillgång på lokal kalksten. 

Siktar man mot ambitionen om en mer hållbar framtid så är det rimligt att låta Slitefabriken, som en av de mest moderna och miljöanpassade cementfabrikerna, vara med och driva den utvecklingen. Då är också ett förnyat täkttillstånd avgörande.

Vi kommer att förmedla information löpande om hur processen fortgår. Välkommen att följa oss via hemsidan, Twitter och Facebook.