Så ska Stockholm fånga in koldioxid

 Kraftigt minskade utsläpp räcker inte. Koldioxid måste tas bort ur atmosfären om klimatmålen ska kunna uppnås.  

För drygt ett år sedan konstaterade FN:s klimatpanel IPCC att koldioxid måste fångas in och tas bort ifall Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader ska kunna bli verklighet.

I Stockholm går företaget Stockholm Exergi i bräschen för att fånga in koldioxid ur biobränsle. I början av december invigde företaget en testanläggning i Värtahamnen, vars syfte är att tvätta röken från biokraftvärmeverket på koldioxid. 

800 000 ton koldioxid ska lagras

Tekniken kallas Bio-CCS (Bio Energy Carbon Capture and Storage) och innebär att koldioxid som uppstår vid förbränning av biobränsle avskiljs för att sedan lagras. Målet är att fånga in 800 000 ton koldioxid årligen i Värtahamnen. Koldioxiden fraktas sedan från Värtahamnen till den norska kusten och lagras tre kilometer under Nordsjön utanför Bergen. 

Foto: Stockholm Exergi.

Fabian Levihn är chef för forskning och utveckling hos Stockholm Exergi och forskare vid KTH.  Han har länge intresserat sig för hållbara initiativ och ser anläggningen i Värtaverket som ett viktigt genombrott:

– Den största fördelen med Bio-CCS är att vi kan skapa negativa utsläpp, alltså få bort koldioxid som redan finns i atmosfären. Det gör att vi kommer ytterligare ett steg med tekniken jämfört med CCS som i bästa fall kan resultera i nollutsläpp. 

Avfallsförbränning hjälper också

Tack vare anläggningen i Värtahamnen räknar Stockholm Exergi med att vara koldioxidnegativa redan 2025. Avfallsförbränning är en annan klimatsmart åtgärd, som innebär en kombination av traditionell CCS (Carbon Capture Storage) och Bio-CCS eftersom avfall innehåller både fossila och biobaserade delar.

Stockholm Exergi kommer att genomföra tester på anläggningen i Värtahamnen till mitten av 2020. Parallellt arbetar man med hur en fullskalig anläggning ska finansieras.

– Vi fortsätter även det praktiska arbetet med att förbereda för produktion i full skala, även om vi i dag inte vet hur den ska finansieras. Vi tror att tekniken kommer att efterfrågas och därför vill vi vara redo, säger Fabian Levihn.

Illustration: Stockholm Exergi.

Bio-CCS och CCS

Stockholm Exergi

Text: Ylva Carlsson