Så här kommer svenskarnas avfall till användning

Färgskvätten du tog till återvinningsstationen, bildäcken du bytte ut i höstas och förpackningen du sorterade ut men som inte kunde återvinnas kan få ett sista liv som bränsle i en cementugn. Alla tre är exempel på alternativa bränslen som Cementa använder för att fasa ut andelen fossila bränslen i produktionen.
Traditionellt har kol varit det dominerande bränslet för att värma upp cementugnarna, ett homogent och stabilt bränsle för de temperaturer på mellan 1000 och 1500 grader som cementugnar måste hålla. Men nu ökar alternativa bränslen starkt inom industrin och även inslaget av förnybara material. Anders Jansson är chef för alternativa bränslen inom HC Miljö, ett systerbolag till Cementa som förser HeidelbergCements anläggningar i norra Europa med alternativa bränslen för förbränningen. Han berättar att den långsiktiga planen är att komma så nära hundra procent som det är tekniskt möjligt och därmed ersätta allt fossilt bränsle:
”Andelen alternativa bränslen ökar stadigt i våra anläggningar och ligger i dag strax över 50 procent i genomsnitt. I vår anläggning i Slite på Gotland ligger vi ännu högre – över 60 procent”.

Foto: Atelje Änggatan, Örebro.