Receptutveckling minskade koldioxidutsläppen för Skövdefabriken
– Genom ett nytt recept kan vi nu tillverka en klinker som är ännu mer reaktiv. Det betyder att vi kan använda mindre mängd klinker vilket är bra eftersom det är den del i cementprocessen som släpper ut mest koldioxid, säger Carla Salas Lacamprett, processingenjör vid Cementa i Skövde.
Tack vare sitt utvecklingsprojekt fick Carla Salas Lacamprett och kollegan Tina Hjellström vid Cementa i Slite tidigare i år ta emot ett prestigefyllt pris inom HeidelbergCement-koncernen: BALL Award (Best Available Practices and Lessons Learned).
Utvecklingsprojektet har inte bara betytt en viktig minskning av koldioxidutsläppen på 2,3 % vilket motsvarar nästan 10.000 ton koldioxid per år, utan också en betydande kostnadsbesparing i och med det minskade behovet av klinker, som är en mellanprodukt i cementtillverkningen.
Gick tillbaka till grunden
En motivering till utmärkelsen var att de gick tillbaka till grunden i det klinkerrecept som användes vid fabriken och började laborera utifrån det – gjorde ändringar, testade och utvärderade - och fann efter hand en värdefull förbättringspotential.
Carla Salas Lacamprett har arbetat i Skövde sedan 2018. Som processingenjör handlar hennes arbete även till vardags mycket om att söka möjligheter till ständiga förbättringar. Nya råvaror och tillsatsmaterial kommer in till cementfabriken med jämna mellanrum vilket innebär ett kontinuerligt arbete för att utvärdera och optimera så att processen blir så effektiv som möjligt. Arbetet styrs även av lokala betingelser eftersom den kalksten – huvudråvaran - som bryts i området alltid har sina unika egenskaper.
– Miljö- och klimatförbättringar står högst upp på vår agenda. Samtidigt får vi inte tappa den höga kvaliteten som vi alltid ska kunna leverera till våra kunder, säger Carla Salas Lacamprett.
Ugnen är som en "svart låda"
Projektet med det nya klinkerreceptet har gett Carla nya kunskaper som hon har nytta av framåt i sitt arbete.
– Som civilingenjör inom kemi och kemiteknik är jag genuint intresserad av kemifrågor och detta var verkligen ett kemiprojekt, vilket var väldigt roligt. Samtidigt fick jag en djup förståelse av vad som händer inne i cementugnen som annars är lite av en ”svart låda”. Dessutom har det varit så givande att få arbeta tillsammans med Tina Hjellström och andra kunniga kollegor som finns inom Cementa, säger hon.
