Vatten på Gotland

Uppdaterad juni 2018
 

Cementa kan bidra till att förbättra den framtida vattensituationen på norra Gotland. I dialog med Region Gotland utreder vi nu hur detta kan genomföras.

Att Gotland har vattenbrist sommartid är ett känt faktum. Påverkar kalkstensbrytning tillgången? Här beskriver vi några samband som är bra att känna till.

Pumpar vatten när tillgången är god

Grundvattenbildningen är tydligt beroende av säsong. Den är hög under vintern på grund av regn och snö, medan den är låg på sommaren. Under sommaren är dessutom vattenavändandet som störst i samhället. Cementa pumpar periodvis bort det vatten ur kalkstenstäkten som kommit från nederbörd och inläckage vid stenbrytningen. Under den torra säsongen pumpas dock väldigt lite eftersom där helt enkelt inte finns något vatten. Pumpning kan behöva göras sommartid om det varit kraftiga regnväder. 

Spillingsdammen är exempel på ett vattenmagasin. Den används idag till fabrikens behov av vatten för bland annat rökgasrening.

300 000 kubikmeter vattenlager

För att kunna lagra vatten under den nederbördsrika perioden har Cementa lagt fram ett förslag om att etablera ett vattenmagasin i kalkstenen, 300 000 kubikmeter vatten som Region Gotland under den torra årstiden kan använda för dricksvattenproduktion. Volymen motsvarar närmare 10 procent av den kommunala dricksvattenförbrukningen på Gotland.

Det blir en tydligt avgränsad damm med så lite påverkan från omgivningen som möjligt, och därefter renas vattnet. Förslaget ingår i den tillståndsprövning för täktverksamheten som Cementa skickat in till Mark- och miljödomstolen.

Minskad användning av vatten vid fabriken

Vid fabriken i Slite har förbättringar gjorts för att minska vattenanvändningen och under loppet av våren 2016 fick Cementa med hjälp av en rad medvetna åtgärder ner sin förbrukning med 30 procent.

Nu används bara kommunalt vatten till sådant som kräver en viss nivå av renhet. För vissa produktionsmoment som till exempel rökgasrening och kylning används processvatten som kommer från en intilliggande bäck. 

Läs även:

Sammanfattning:

Faktablad: Så kan Cementa stärka vattensituationen på Gotland

  • Grundvattenbildningen på Gotland är hög under vintern och låg under sommaren. 

  • Cementa pumpar periodvis bort vatten från täkten som kommit från nederbörd och inläckage. Det påverkar inte vattentillgången på Gotland sommartid då väldigt lite pumpning sker. Gundvattenytan är då lägre än täktens botten.

  • Cementa gjorde åtgärder för att minska sin konsumtion av kommunalt vatten med 30 procent under våren 2016. Förbättringsarbetet fortsätter.

  • Merparten av nederbörd rinner direkt ut i Östersjön. Det som skulle behövas är ytterligare möjligheter att lagra vatten.

  • Genom att anlägga ett vattenmagasin kan Cementa under den nederbördsrika vinterperioden lagra vatten för kommunalt användande under den torra årstiden.
     

Mer fakta om Cementas vattenpåverkan på Gotland >>

Vatten är ett av 3 fokusområden när vi driver täkter, se filmen:

 

Natura 2000

Läs mer