Digitalisering skapar möjligheter för byggbranschen

Tack vare nya digitala arbetssätt kan byggbranschen öka produktiviteten och sänka kostnaderna. Ett exempel är byggjätten Veidekke som hämtat inspiration från den amerikanska rymdflygstyrelsen NASA. Bygg 4.0 är ett annat projekt där bland annat Cementa är en av deltagarna.

Veidekke är Skandinaviens fjärde största bygg-, anläggnings- och bostadsföretag med en årlig omsättning på drygt 30 miljarder kronor. Veidekke använder sedan flera år ett arbetssätt kallat VDC (Virtuell Design and Construction) som integrerar virtuella modeller mellan olika yrkeskategorier inom projektering och produktion. VDC har fokus på hela arbetsprocessen och inkluderar organisationens arbete samt metoder för korta och effektiva beslutsvägar.

– Det handlar om att använda tekniken smart och att tillsammans sätta upp effektiva processer som stöttar projektets mål för att i slutändan skapa något som verkligen tillför värde för kunden – ett effektivare sätt att bygga helt enkelt, säger Markus Tunlid som är VDC-ansvarig på Veidekke.

Arbetssätt hämtat från NASA

För att optimera projekteringar används inom VDC arbetsmöten enligt en specifik metodik som kallas ICE (Integrated Concurrent Engineering). Arbetssättet är hämtat från den amerikanska rymdflygstyrelsen NASA som under flera år tillämpat ICE för att kunna projektera rymdfarkoster snabbare, billigare och bättre. Därefter har Stanford University vidareutvecklat konceptet för att passa byggbranschen.

  • ”Ett arbetsmöte med ICE-metodik ser kanske lite rörigt ut vid första anblicken.”/Markus Tunlid

Markus Tunlid, VDC-ansvarig på Veidekke

– Ett arbetsmöte med ICE-metodik ser kanske lite rörigt ut vid första anblicken. Vi har ett rum fullt med arbetande arkitekter, konsulter, entreprenörer, beställare osv. Oftast är det minst två presentationer som pågår samtidigt och flera samtida samtal eller diskussioner. Men ICE är en central del inom VDC och innebär att vi projekterar tillsammans. Istället för att under en vecka ha flera korta möten, där alla sedan går tillbaka till sina respektive kontor, sitter vi hela dagar tillsammans och projekterar, säger Markus Tunlid.

Snabbare, bättre och mer kostnadseffektiv process

Det handlar om arbetsmöten där tiden mellan fråga och svar förkortas avsevärt. Något som i vanliga fall kan ta veckor att få svar på kan istället ta några få minuter. Från dag ett bygger gruppen projektet tillsammans vilket, precis som för NASA, leder till en snabbare, bättre och kostnadseffektivare process.

Ett konkret exempel där Veidekke kunnat dra nytta av VDC är bygget av Stigbergsgaraget nära Slussen i Stockholm som projekterats tillsammans med Stockholm Parkering.

– Det var ett komplicerat projekt med 12 olika teknikområden. Tack vare VDC och ICE kunde vi ta fram bygglovshandlingarna på bara 15 veckor jämfört med 20 veckor som brukar vara standard för den här typen av projekt. Och i stället för planerade 200 parkeringsplatser blev det drygt 300 till en kostnad som hamnade 5 procent under budget. Dessutom kunde garaget invigas tre månader tidigare än planerat, säger Markus Tunlid.

Säkrare arbetsplatser och nöjdare medarbetare

Fördelen för Veidekke är att utöver att man kan driva projekten effektivare, säkrare och billigare även att det är ett arbetssätt där allas kompetenser tas till vara i ett tidigare skede vilket skapar säkrare arbetsplatser och nöjdare medarbetare. Att många entreprenadavtalen är utformade med incitamenten så att Veidekke och kunden delar på de besparingar som kan göras i projektet är ytterligare en fördel.

Markus Tunlid tror att även cementbranschen kan dra nytta av att använda VDC som arbetsmetod.

– Det skulle förmodligen kunna underlätta projektering av till exempel armering, formbyggande, gjutetapper osv om man jobbande tillsammans och använde 3D-modeller mer, säger han.

Veidekke är också tillsammans med Cementa en av deltagarna i projektet Bygg 4.0, övriga deltagare är SABO, Örebro Bostäder, TechniaTranscat, Forsen Projekt och Maestro Design & Management.

Nytt digitalt arbetssätt för byggbranschen

Bygg 4.0 startades 1 juli 2017 och pågår till och med 31 december 2018. Syftet är att utveckla ett helt nytt och digitalt arbetssätt för byggbranschen för att på så sätt öka produktiviteten och sänka kostnaderna.

Lars Albinsson från Maestro är projektledare för Bygg 4.0 och enligt honom finns det redan exempel från utlandet på hur digitala verktyg och arbetssätt kan göra byggandet mer effektivt.

– I Kanada har man 2016 slutfört byggandet av världens högsta trähus, 19 våningar högt. Där testade man att låta rörmokare och CAD-folk sitta tillsammans och provbygga hela panncentralen i 3D-system och sedan byggde man efter de specifikationerna. Det blev fantastiska effekter, det lades 160 timmar på att förbereda bygget och sedan byggde man panncentralen på 200 timmar. Den totala tidsåtgången blev 360 timmar medan den ursprungliga budgeten var på 800-1000 timmar, säger han.

Samarbete i tidiga faser

Det som behövs är alltså ett arbetssätt där byggbolagen jobbar mycket mer i tidiga faser och samarbetar med designers i planeringen så att man vet precis hur man ska bygga huset. Lars Albinsson tycker att man kan jämföra med byggandet av stora kryssningsfartyg.

– Det är ju ungefär som ett bostadsområde och i skeppsbranschen ritar man alltid klart och planerar allting innan man börjar bygga. På så vis vet man exakt hur bygget ska genomföras.

Ett annat resultat av Bygg 4.0 är att man etablerat kontakter med flera nya svenska teknologiföretag som riktar sig mot byggbranschen.

– Ett bra exempel är Cling som utvecklat en app med ett offert- och avtalsverktyg där alla överenskommelser signeras med bank-ID. Den lanserades förra sommaren och efter de första åtta månaderna hade projekt för drygt 800 miljoner kronor registrerats i den plattformen, säger Lars Albinsson.

Han ser också att det finns ett stort intresse från byggbranschen för en fortsättning av projektet Bygg 4.0.

– Vi har till exempel inte tittat på de förbättringar som behövs när det gäller hur entreprenadavtalen fungerar. Det är också så att lagen om offentlig upphandling faktiskt kan utgöra ett hinder för utvecklingen, om till exempel en rörmokare är med i planeringsfasen av ett bygge så är denne enligt lagen utestängd när det väl blir dags för upphandling, säger Lars Albinsson.

Text: Erik Aronsson

Läs fler artiklar under avsnittet Inspiration.