Ett Sverige utan olja

Svante Axelsson triggas av motstånd. Som nationell samordnare för Fossilfritt Sverige är det hans uppgift att få företag och politiker att springa lite snabbare så att Sverige kan behålla sin position i klimatfrågan.

Svante Axelsson kommer till vårt möte direkt från Jernkontoret. Tidigare under dagen har han träffat riksdagsledamöter från olika partier. Så ser de flesta av hans dagar ut. Han är brobyggaren som ska få näringslivet och politikerna att skynda på omställningen till ett samhälle utan olja. En omöjlig uppgift? Inte alls, enligt Svante Axelsson.

– Jag är faktiskt chockad över den vilja till förändring som flera stora industriföretag ger uttryck för. Den oro många kände för några år sedan har förbytts till en längtan efter att vara en del av en revolutionerande klimatomställning. Han kan sin historia. Efter 16 år som generalsekreterare för Svenska Naturskyddsföreningen utsågs Svante Axelsson sommaren 2016 till nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Han minns att han såg erbjudandet som världens chans. Inte minst tack vare klimatmötet i Paris 2015, som han beskriver som en katalysator med sitt mål om att sänka den globala uppvärmningen till 1,5 grader senast 2020.– Efter Paris trillade polletten ner för många. Vi står inför en ödesfråga för mänskligheten. Säg det ansvarstagande företag som inte vill vara med och bidra till en förändring som kommer att påverka planeten för evigt?

Svante Axelsson säger att det som hänt efter Paris är att företagen numera ser fossilfrihet som ett konkurrensmedel och en förutsättning för att på längre sikt finnas kvar på marknaden.

Länk mellan företag och politiker

Fossilfritt Sverige är en plattform för dialog och samverkan mellan företag, kommuner och andra aktörer som vill göra Sverige fritt från fossila bränslen. Som nationell samordnare är Svante Axelsson aktörernas länk till regeringen och riksdagen. Den viktigaste uppgiften är att röja undan hinder och skapa förutsättningar för snabba utsläppsminskningar. Något som är helt nödvändigt om Sverige ska kunna bli ett av världens första fossilfria länder.

I dag samlar Fossilfritt Sverige över 350 aktörer som alla har skrivit under en deklaration där de förbinder sig att visa upp konkreta åtgärder för minskade utsläpp.

Svante Axelsson talar snabbt och engagerat. Han jämför Fossilfritt Sverige med Friskis och Svettis. För att uppnå sina mål måste deltagarna lägga ner mycket arbete. För att kunna göra det krävs inspiration, tydliga utmaningar och goda exempel. Ingen blir hjälpt av att bara lyssna på undergångsvisioner. Nu krävs konkreta lösningar.

Färdplaner för elva branscher

En viktig del i arbetet består i att ta fram ett antal så kallade färdplaner där de enskilda branscherna får presentera varsin berättelse med visioner som visar hur man ska kunna bli fossilfria. Först ut var stålbranschen förra sommaren, därefter kom åkerinäringen. Ambitionen är att färdplaner för elva branscher ska kunna lämnas över till regeringen under våren och ytterligare fem till hösten.

En viktig lärdom så här långt är att branscherna skiljer sig åt på många punkter.

– Samtidigt som utsläppen från personbilar och lastbilar har minskat så ökar utsläppen från flyget. Och tittar vi på el- och värmesektorn så är den redan i dag nästan fossilfri. Med hjälp av alla färdplaner kan vi lägga ett pussel som konkret visar hur Sverige ska kunna bli fossilfritt.

Även om kunskapen om klimatfrågorna har ökat stöter Svante Axelsson fortfarande på dem som tvivlar på om det verkligen går att fasa ut fossila bränslen helt och hållet. Det som i dag har förändrat den globala spelkartan är att priset på förnybar energi rasar.

Problemlösning ger skaparlust

Och kanske är det i diskussionerna med skeptikerna som hans drivkraft kommer fram som tydligast.

– Så länge jag kan minnas har jag tyckt att det varit lustfyllt att lösa problem. Det kanske låter konstigt, men jag triggas av att ta mig an det som uppfattas som svårt och hotfullt.

För att Sverige ska kunna uppnå målet om att bli klimatneutralt senast 2045 behöver utsläppen minska drastiskt. Förutom företagens egna insatser krävs styrmedel från regeringens sida. Mycket är redan på gång, men takten måste öka. Svante Axelsson efterlyser bland annat snabba investeringar i fler bioraffinaderier och transformation av både vägtrafiken och industrisektorn.

Här spelar cementindustrin en viktig roll. Trycket utifrån på att industrin måste minska sin klimatpåverkan är stort. Ett tydligt exempel på innovativ teknikutveckling är den klimatneutrala betongen som Betonginitiativet (se faktaruta) ska skapa förutsättningar för. Det finns redan i dag klimatförbättrad betong som används i husbyggen, nästa steg blir att göra den ännu bättre och att utöka användningsområdet till infrastruktur i stort.

Cirka 30 procent av cementets klimatpåverkan kan reduceras med hjälp av övergång till icke-fossila bränslen, men för återstående del måste så kallad koldioxidavskiljning vid tillverkningen tillämpas. En viktig pusselbit är utvecklingen av CCS-tekniken (Carbon Capture and Storage) som enligt FN:s klimatpanel är nödvändig om miljömålen ska kunna nås.

– CCS-tekniken gör det möjligt för cementindustrin i både Sverige och Norge att utveckla världens första klimatneutrala cementproduktion. Norge har lagringsutrymme i de tömda oljekällorna och har redan prövat denna teknik i mindre sammanhang.

Svante Axelsson tror också att lagen om bränslebyte som träder i kraft den 1 juli 2018 kommer att ha en positiv effekt, eftersom lastbilstransporter har en stor påverkan på byggbranschen. Från och med halvårsskiftet måste oljebolagen blanda i biodrivmedel i vanlig bensin och diesel som säljs på bensinmackarna. 2030 räknar många experter med att all diesel och bensin som säljs kommer att vara 100-procentig ren biobensin och biodiesel.

Text: Ylva Carlsson Foto: Sten Jansin

PERSONLIGT

  • Namn: Svante Axelsson
  • Född: 1957 Utbildning:
  • Agronomekonom Jobb:
  • Nationell samordnare för Fossilfritt Sverige
  • Familj: Fru och tre barn
  • Fritid: Sång och idrott.

FEM FRÅGOR

  • Vilket byggnadsverk tycker du bäst om? Sacré-Coeur i Paris. Ett vackert namn på en vacker byggnad på en vacker plats.
  • Hur bor du nu? I Uppsala, i ett grönt radhus i trä från 1973 med solceller på taket.
  • Vad är det bästa med betong? Hållfastheten.
  • Vad är det sämsta med betong? Utsläppen av växthusgaser.
  • Vart skulle du helst vilja resa? Tågluffa med familjen i Europa.

BETONGINITIATIVET

Betonginitiativet är ett samarbete mellan byggbolag, betong- och cementtillverkare, fastighetsbolag, myndigheter, forskare och några kommuner. Syftet är att tillsammans utveckla och skapa förutsättningar för framtidens klimatneutrala betong. Visionen är att klimatneutral betong ska gå att köpa senast år 2030 och att den används överallt år 2045. Efterfrågan på klimatneutral betong kommer att bli stor i framtiden, för att möta de globala utsläppsmålen och en starkt pågående urbanisering. Under våren 2018 kommer Betonginitiativet och Fossilfritt Sverige att överlämna en färdplan för klimatneutral betong till regeringen.

Läs fler artiklar under avsnittet Inspiration.