Cementa får fortsätta bryta kalksten i Skövde

Idag fick Cementa i Skövde klartecken av Mark- och miljööverdomstolen på sin ansökan om utökat brytningstillstånd.

– Vi har ännu inte analyserat domen i detalj men det är mycket glädjande att vi fått tillstånd, och att domstolen delar vår uppfattning att det går att driva kalkstensbrytning samtidigt som vi värnar om naturen och friluftslivet i omgivningen, säger Jan Gånge, vd för Cementa och Deputy General Manager HeidelbergCement Northern Europe.

Cementa är måna om att invånare i Skövde med omnejd ska ha god tillgång till Billingens natur- och kulturvärden i sin vardag och företaget kommer att fortsätta arbeta fokuserat för att öka förutsättningarna för detta.

– Vi är ödmjuka inför att vi även framöver kommer att ha en viss påverkan på staden, och vi välkomnar samverkansprojekt med närboende, idrotts- och friluftsföreningar, naturvänner och det offentliga. Tillsammans kan vi fortsätta utveckla de mest hållbara lösningarna för fabriken, kalkstenstäkten och omgivningarna i Skövde.

Betydelsen av att kunna producera och vidareutveckla såväl produktion som produkter i Skövde är stor: kunderna i Västsverige får fortsatt möjlighet till kostnadseffektiva leveranser av en lokalt producerad cement som i framtiden kommer att göras ännu mer miljöeffektiv.

I Sverige ska det fram till 2025 byggas 700 000 nya bostäder utöver stora infrastrukturprojekt som Förbifart Stockholm, Västlänken och Ostlänken. Byggmaterialen betong och cement kommer att vara nödvändiga för att genomföra detta.

– Att kunna planera för en långsiktig cementtillverkning i Skövde är ett steg i rätt riktning för att nå ett hållbart samhällsbyggande i Sverige, säger Jan Gånge.

För mer information, kontakta Arvid Stjernberg, Technical Director Cement, HeidelbergCement Northern Europe, telefon: +46 72 993 8131.
 

Ladda ner