evoZero

Benders och Heidelberg Materials introducerar nettonoll-betong i svenska byggprodukter

Byggprodukttillverkaren Benders har blivit först i Sverige att beställa cement för nettonoll-betong från Heidelberg Materials. Genom ett nyligen ingånget avtal kommer Benders vara en av de första att ta emot volymer av den unika cementprodukten evoZero. Detta samarbete markerar början på en ny era för hållbart byggande med cement och betong.

evoZero är världens första cement som tillverkas med koldioxidinfångning, vilket innebär att all koldioxid tas bort från tillverkningsprocessen. Resultatet är ett cement som möjliggör för Benders att producera och leverera betongprodukter med minimal klimatpåverkan. Benders avser att kunna erbjuda produkter från hela sitt sortiment med minimalt klimatavtryck inom något år.

Ove Bender, koncernchef Benders

−  Vi är stolta att vara först ut på banan att teckna avtal med Heidelberg Materials om köp av evoZero. Genom detta avtal får vi möjlighet att inom kort erbjuda produkter för byggindustrin med nettonoll-betong vilket förändrar bilden av betongprodukter på ett helt unikt sätt. Under hösten kommer våra marknadsorganisationer informera mer om denna spännande framtid, säger Ove Bender, koncernchef för Benders som är en ledande tillverkare av betongprodukter inom tak, mark, infrastruktur och stomsystem.

− Benders har varit en kund till oss i många år och det är mycket glädjande att de vill leda vägen mot en mer hållbar byggsektor med evoZero. Genom samarbetet med Benders får vi också möjlighet att visa konsumentmarknaden att betongprodukter utan klimatavtryck mycket snart är en verklighet, säger Magnus Ohlsson, vd Heidelberg Materials Cement Sverige. 

Innovativ teknik sprids inom industrin

Den innovativa tekniken bakom evoZero, kallad Carbon Capture and Storage (CCS), fångar upp koldioxiden som genereras vid cementtillverkningen och lagrar den permanent istället för att släppa ut den i atmosfären. Det cement som tillverkas håller precis samma höga prestanda och kvalitet som tidigare.

CCS-anläggningen, belägen i Brevik i Norge, förväntas vara tekniskt färdigställd i slutet av 2024. När den är i drift kommer den att fånga in 400 000 ton koldioxid årligen, som sedan transporteras och lagras under Nordsjöns havsbotten.  Brevik som är den första CCS-anläggningen inom cementindustrin, lägger samtidigt grunden för den ännu större satsningen på koldioxidinfångning i Slite på Gotland. Där planerar Heidelberg Materials för infångning av upp emot 1,8 miljoner ton koldioxid årligen från 2030. 

Från och med 2025 kommer Heidelberg Materials att börja leverera evoZero från fabriken i Brevik till Benders och andra kunder i Sverige och Europa som vill leda omställningen till ett mer klimatanpassat byggande.

För mer information, välkommen att kontakta:

Magnus Ohlsson, vd Heidelberg Materials Cement Sverige
Mats Jakobsson, vd Benders, mats.jakobsson@benders.se, Tel: 010-8880200


Om Heidelberg Materials
Heidelberg Materials är en av världens största byggmaterialtillverkare. Med ledande marknadspositioner inom cement, ballast och betong erbjuder vi byggmaterial och lösningar genom hela värdekedjan. Vi har verksamhet i fler än 50 länder med över 51 000 medarbetare. Kärnan i våra aktiviteter bygger på ansvar för miljön och vi arbetar målmedvetet med att utveckla hållbara byggmaterial och lösningar för framtiden. 

Om Benders 
Benderskoncernen är en av Sveriges ledande tillverkare av byggprodukter för Tak, Mark, Natursten, Infrastruktur, Grund, Murblock, VA-system och stomsystem. Produktionsenheter finns på 23 platser i Sverige och över 1 000 anställda arbetar på företaget. 

evozero

evoZero® – cementprodukter som gör det möjligt att bygga med betong med noll nettoutsläpp.

Mer om evoZero